Zobozdravnik Ljubljana: Kako pogosto mora odrasel posameznik obiskovati zobozdravnika?


Kako pogosto morate hoditi k zobozdravniku in zakaj je to tako pomembno? Kako pogosto bi morali opraviti pregled in čiščenje zob ter kako to koristi vašemu splošnemu zdravju? Zobozdravnik Ljubljana ima vse odgovore za vas, zato si hitro izberite svojega.

Zobozdravnik vam bo na splošno priporočil, kako pogosto morate priti na pregled in čiščenje. Večina ljudi, ki dobro skrbi za ustno votlino, mora zobozdravnika obiskati le vsakih šest mesecev, vendar obstajajo tudi izjeme.

 

Primeri pogostejših zobozdravstvenih pregledov

Da na čiščenje in pregled prihajate pogosteje, če spadate v posebne kategorije, na primer če ste noseči, bo vaš zobozdravnik Ljubljana vedno želel. Nosečniška nihanja hormonov lahko povzročijo večje tveganje za nastanek bolezni dlesni in zobne gnilobe pri nosečnicah. Prav tako, če ste bolnik z rakom, nekatera zdravila za zdravljenje raka lahko izsušijo usta in povečajo tveganje za bolezni ustne votline, in če ste sladkorni bolnik, saj sladkorna bolezen lahko prispeva k težavam z dlesnimi in drugim ustnim zdravjem.

Zobozdravnik Ljubljana: Kako pogosto mora odrasel posameznik obiskovati zobozdravnika?

Tudi za kadilce je priporočljivo pogosteje obiskovati zobozdravnika – uživanje tobaka lahko povzroči bolezni dlesni in otežuje zdravljenje po zobozdravstvenih posegih in operacijah v ustni votlini. Zdravje ustne votline je pomembno za preprečevanje bolezni srca, saj lahko bakterije v ustih prodrejo v srce. Pri ljudeh s slabim ustnim zdravjem je stopnja srčno-žilnih težav višja v primerjavi z ljudmi z zdravimi usti. Redno čiščenje in pregledi zob zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni srca. Če izpolnjujete katero koli od naštetih meril, morate o tem obvestiti svojega zobozdravnika.

 

Zakaj je redni zobozdravstveni pregled tako zelo pomemben in zakaj zobozdravnik Ljubljana?

Pri rednih zobozdravstvenih pregledih in čiščenju gre za preventivno oskrbo. Zdravljenje težav v ustni votlini v zgodnjih fazah je cenejše in zahteva manj časa na zobozdravniškem stolu v primerjavi z obiskom zobozdravnika šele, ko vas začne boleti.

Zobozdravstvena ekipa zobozdravnik Ljubljana opazi tudi, ali dobro izvajate domačo ustno higieno, ali jo morate izboljšati. Vaše ustno zdravje vpliva tudi na vaše splošno zdravje, zato bi moralo biti redno obiskovanje zobozdravnika tako samoumevno, kot je obiskovanje kontrolnih pregledov pri vašem primarnem zdravniku.